Verhuizing Bibliotheek Ermelo met taart gevierd

ERMELO - Met het aansnijden van een grote taart en de ondertekening van een flink pak papier werd de vestiging van de Bibliotheek Ermelo in het gemeentehuis officieel een feit. Vrijdag 1 april gaan de deuren van de Bibliotheek Ermelo dan officieel voor het publiek open.

De bibliotheek van Ermelo is verhuisd naar een van de vleugels van het gemeentehuis. De gemeente is bezig met plannen op de locatie van het gemeentehuis en de naastgelegen panden aan het Raadhuisplein voor een nieuwe multifunctionele accommodatie die ruimte biedt aan verschillende maatschappelijke en publieke functies. In dit nieuwe Huis voor Bestuur en Cultuur wordt naast de Bibliotheek ook de Politie gevestigd. Het Streekarchief is al gevestigd in het gemeentehuis. Op de gevel zullen de logo's van de Bibliotheek en de Politie worden aangebracht.

Bezuinigingen

Directeur Jan Hoogenberg van Bibliotheek Noordwest Veluwe benadrukte dat de verhuizing niet was ingegeven door bezuinigingen. ,,We wilden elkaars functies versterken. Bovendien was de behuizing aan de Burgemeester Langmanstraat te groot. De dienstverlening is de loop van de jaren anders geworden. Ook wilden we graag de leestafel van de gemeente verzorgen. Dat wij nu in het gemeentehuis zitten is best wel uniek voor Nederland.''  Hoogenberg stelde de huiskamer van het dorp te willen zijn. ,,We zijn nu al om 8.30 uur open.'' Dat de Bibliotheek 14 dagen heeft gewacht met de officiële opening had volgens hem te maken met de kinderziektes. ,,Die kun je er dan mooi uithalen in die tijd.''

Huis van Bestuur en Cultuur

Burgemeester André Baars zei op een mooi punt te zijn aanbeland. ,,We hadden al een goede relatie met de bibliotheek en wij hadden door bezuinigingen op het ambtelijk apparaat toch wat ruimte over. Hier stond een stuk van het pand leeg en we wisten dat de Bibliotheek een nieuwe plek zocht. Door deze plek te verhuren aan de Bibliotheek Ermelo voorkomt de gemeente leegstand. Het toekomstige Huis van Bestuur en Cultuur krijgt al voorzichtig vorm.'' Volgens Baars is het ambtelijk apparaat met 15% van de formatie ingekrompen. ,,We hebben er extra taken bij gekregen door de transities, maar mede door digitalisering en samenwerking met buurgemeenten in Meerinzicht kunnen we met minder mensen efficiënter werken.''

Bibliotheek Ermelo krijgt met de verhuizing een ruimere openstelling. De hoofdingang kan altijd worden gebruikt, ook al is het gemeentehuis dicht. Ook de gemeentelijke balie zal in de toekomst multifunctioneel, en dus ook door de Bibliotheek, worden gebruikt wanneer het Huis van Bestuur en Cultuur zal zijn gerealiseerd. De plek van de Bibliotheek is een tijdelijke. Het uiteindelijke ontwerp van het Huis van Bestuur en Cultuur zal de definitieve plaats voor de bibliotheek uitwijzen.