Geluidsnorm niet gehaald? Dan de grenswaarde omhoog!

ERMELO - Nederland is een kleine postzegel met 17 miljoen mensen en die zitten steeds dichter op elkaar. Dat aantal zal nog groeien met 1 miljoen zo luidt de - inmiddels bijgestelde - verwachting. De groei zien we overal in terug. Steeds verder wordt er geknabbeld aan het Centraal Veluws Massief. Onder het mom van 'De Veluwe op 1', mogen recreatiebedrijven op de Veluwe van de Provincie steeds verder uitbreiden richting natuur tot, in Ermelo, soms wel 3 hectare toe. Totdat die natuur er natuurlijk niet meer is. Dan hoeft de Veluwe niet meer op 1 want heft die zich vanzelf op en kan je daar weer naar hartelust uitbreiden! Voor menig ondernemer een win-winsituatie.

Uitbreiding van vakantieparken en groei van toerisme: een vicieuze cirkel. Want ook op de kust van Nederland, die tot nu toe op nummer 1 staat voor de Veluwe, wordt een nieuwbouwprogramma losgelaten waarvan de honden geen brood lusten. Overal in de duinen en nabij de stranden mogen appartementen en hotels gebouwd worden. Nog afgezien van de enorme windmolenparken die voor de kust moeten verrijzen en de horizon zullen vervuilen. Voor de Veluwe een fantastische zet, want al die toeristen komen dan natuurlijk naar de Veluwe. Waar het dan weer zo 'gezellig' druk wordt, dat toeristen die voor de natuur en de rust komen, weer wegblijven natuurlijk. De beroemde vicieuze cirkel en zo gaan we in Nederland gewoon door met bouwen, uitbreiden, wegen aanleggen et cetera. Totdat Nederland een grote metropool is geworden met hier en daar een parkje. Enfin, Ermelo moet ook mee in de vaart der volkeren en de ambities van de gemeentebesturen zijn dan ook niet voor de poes. Economie is het toverwoord voor politici, maar dan liefst wel zonder lange termijnvisie. Après nous le déluge, om het in goed Nederlands te zeggen. Nederland moet immers groeien en kan het niet in de lengte dan moet het maar in de breedte. Het gaat immers al lang niet meer om welzijn van mensen. Voor politici wordt welzijn uitgedrukt in pegels en niet in welbevinden.

Rattenstress

Mij benieuwen wanneer zogenoemde 'rattenstress' gaat toeslaan. Een onderzoeker van de University of Texasin Arlington, Paul Paulus, overigens een Ermeloër van geboorte maar op 13- jarige leeftijd met zijn ouders al verhuisd naar de ruimte van de States, doet onderzoek naar dit fenomeen. Het gezin ruilde de keurig op maat gesneden Veluwe in voor de weidsheid van Ohio. Inmiddels is hij een specialist op het gebied van 'Crowding' en houdt hij zich bezig met onderwerpen als overbevolking en wat er gebeurt met mensen als zij dicht op elkaar moeten wonen en of en wanneer dat leidt tot agressie en stress zoals dat bij ratten gebeurt in kleine kooitjes. Een mooi onderzoek van een Ermeloër die waarschijnlijk toch wel zou schrikken als hij nu de groeiende afkalving van de Veluwe zou zien. Volgens een onderzoek van hem, dat in 2000 is gepubliceerd, zou Nederland wel twintig miljoen mensen kunnen bergen voor de rattenstress toeslaat. We kunnen nog wel een paar jaar vooruit dus.

Geluidsnorm

Maar wat er in Ermelo gebeurt is exemplarisch voor groei ten koste van het welzijn van mensen. Moeten landgoederen maar worden opgeofferd omdat bezuinigd wordt op de zorg van mensen. In het bestemmingsplan Tonselseveld bij voorbeeld is op grond van de Wet geluidhinder een akoestisch onderzoek uitgevoerd. En wat blijkt? Het lawaai van het toenemende verkeer aan de Eendenparkweg overschrijdt het aantal decibel dat is toegestaan. En wat doe je dan als gemeentebestuur als er redelijkerwijs geen maatregelen kunnen worden getroffen om binnen de norm te blijven? Juist, dan verhoog je toch gewoon de grenswaarden voor een aantal woningen! Mag je niet uitbreiden in de natuur, dan verruim je toch gewoon de grenzen! En de Provincie dan, die eens streng toezag op natuurregels? Och, die heeft een nieuwe doelstelling geformuleerd: De Veluwe op 1! En dat mag toch wel wat natuur kosten toch! Maar dat de Veluwe steeds kleiner wordt en steeds minder stil? Nou ja, dan kun je altijd nog naar de States verhuizen! Misschien is dat de Provincie ook wel een premie waard? Krimp in ruil voor een oprotpremie?