Van 27 juni tot en met 5 december

ERMELO/REGIO - In het Noord-Veluws Museum in Nunspeet wordt van 27 juni tot en met 5 december een expositie gehouden van schapenschilders zoals Mauve, Mesdag, Steelink, Ter Meulen, Van der Weele, Singer, Westerbeek en Van Vuuren.

Landschappen met herders en hun schaapskudde vormen een onderwerp waar veel kunstenaars zich vanaf eind 19e eeuw op toeleggen. De Haagse School kunstenaar Anton Mauve was de eerste die hier grote bekendheid mee verwierf. Ook andere kunstenaars zwierven over de heidevelden en legden schapen op het doek vast. Een halve eeuw lang zijn heel veel schapenschilderijen verkocht aan liefhebbers in Nederland en de Verenigde Staten. Dankzij bruiklenen van particulieren, galeries en musea als het Rijksmuseum, Groninger Museum, Panorama Mesdag, Tuyler Museum en Singer Museum is er veel werk te zien van bovengenoemde schilders.

Het Noord-Veluws Museum is sinds 1 november 2014 geopend. Het biedt een podium aan tot nu toe onderbelichte kunstenaars die vanaf 1885 op de noordelijke Veluwe kwamen wonen en werken. In een tijd van opkomende industrie en verstedelijking werd de schoonheid van de natuur en het leven dicht bij de natuur ontdekt. In navolging van de beroemde kunstenaarskolonie Barbizon bij Parijs onstonden in de loop van 19e eeuw overal in Europa kunstenaarskolonies. Sommige kunstenaars zochten inspiratie in en om Nunspeet en Elspeet, waaronder Herman van der Weele, Arthur Briƫt, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate. Het museum is gevestigd aan de Winckelweg 17A in Nunspeet. Openingstijden: maandagmiddag en dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur.