Alzheimer en SWP slaan handen ineen

ERMELO/REGIO - Alzheimer NW-Veluwe en Stichting Welzijn Putten hebben de handen ineen geslagen om een regionale beurs te organiseren op woensdag 7 oktober 2015. Van 16.00 - 20.00 uur tonen zorg- en hulpmiddelenaanbieders tal van mogelijkheden op het gebied van dementie en technologie. De beurs is gratis toegankelijk en vindt plaats op de locatie van SWP aan de Harderwijkerstraat 19 in Putten. Er kan om de hoek worden geparkeerd bij multifunctioneel centrum Stroud.

Bestuurslid van Alzheimer NW-Veluwe Greetje Smid vertelt over het waarom van deze beurs. "In Nederland hebben 260.000 mensen dementie en dit aantal zal explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Eén op de vijf Nederlanders krijgt deze ziekte. Momenteel woont circa 70 procent van de mensen met dementie nog thuis. De partner en de kinderen krijgen ongevraagd de rol van mantelzorger toebedeeld. Zij kunnen te maken krijgen met gedragsveranderingen, nachtelijke onrust, dwaalgedrag, het niet meer kunnen vinden van de WC in de eigen woning, valpartijen en ga zo maar door. Op de beurs worden hulpmiddelen getoond die kunnen worden ingezet om meer grip te krijgen op de situatie en de veiligheid te vergroten. De beurs is bestemd voor zowel particulieren als zorginstellingen."

Alzheimer Assistent

Op de stand van Alzheimer Nederland wordt de Alzheimer Assistent gedemonstreerd. Dit is een gratis applicatie ('app') voor smartphone, tablet en computer; speciaal voor mensen die de zorg hebben voor iemand met dementie. De app biedt informatie en tips in tekst, foto's én video over meer dan zeventig onderwerpen. Ouderenadviseur van SWP Lisanne van den Hee :  "Voor mensen met dementie is bewegen belangrijk. Het kan het verloop van de ziekte vertragen. Standhouder Memoto biedt een hometrainer en beeldscherm aan waarop fietsroutes in de oude vertrouwde omgeving van de cliënt te zien zijn. Je kunt zelfs kiezen waar je heen wilt. Hierdoor kun je elke keer een andere route fietsen."

Geheugentraining

Standhouder BraintrainerPlus biedt geheugentraining met behulp van een computer aan. Muziek kan herinneringen oproepen aan mooie, romantische, verdrietige of grappige gebeurtenissen. Herinneringen waarvan je dacht dat ze al verloren waren gegaan. Standhouder Music & Memory Nederland kan hier meer over vertellen. De Active Cues Tovertafel is een nieuw spelconcept dat bestaat uit lichtanimaties die worden geprojecteerd op de eettafel. Deze lichtprojecties zijn interactief doordat ze reageren op de beweging van handen en armen van de deelnemers aan het spel. Op deze manier worden de deelnemers gestimuleerd om te bewegen. De Tovertafel is vooral geschikt voor zorginstellingen. Uw Compaan presenteert een tablet voor senioren die toegang geeft tot de digitale wereld. De navigatie is simpel. Ervaring met computers is niet nodig. De Vulkon Gaskookbeveiliger werkt in combinatie met een rookmelder. Als iemand vergeet het gasfornuis uit te zetten, zal de rookmelder op een gegeven moment alarm slaan. Zodra dat gebeurt, wordt de gastoevoer naar het fornuis automatisch afgesloten.

Deelnemers

Deelnemers aan de beurs zijn o.a. Memoto, KICUN Advies, Medipoint, Hulpmiddelen en Adviescentrum Noord-West Veluwe, Active Cues, Uw Compaan, Vulkon Gaskookbeveiliger, Ergotherapie Praktijk Putten, BraintrainerPlus, Music & Memory Nederland, SWP met informatie over haar diensten 'Langs het bospad van mijn vader' en 'De Koffer' en natuurlijk Alzheimer NW-Veluwe.

Informatie over de beurs is verkrijgbaar bij SWP, 0341-357078 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.