Cursus tegen slaapproblemen

                        ADVERTORIAL

ERMELO  -Slapen is voor veel Nederlanders een probleem. Onderzoek toont aan dat maar liefst één op de drie Nederlanders slaapproblemen heeft. Fysiotherapeuten Berry en Karin van Teeffelen willen hier wat aan doen. Zij bieden nu in Ermelo een Sounder Sleep cursus aan voor mensen die slaapproblemen hebben, of deze willen voorkomen. Het gaat om een methode die met praktische oefeningen de slaap gaat verbeteren.

Berry en Karin zijn al een geruime tijd bezig met deze methode: zij waren betrokken bij de organisatie van de cursussen van
het Nederlands Paramedisch instituut. Berry en Karin hebben in Nederland jarenlang cursussen georganiseerd voor  fysiotherapeuten, nu maken zij de stap het voor iedereen te geven. "Zelf hebben we niet echt slaapproblemen, maar we hebben wel mogen ervaren hoe deze cursus het leven van mensen positief kan beïnvloeden. De cursus helpt een gezond   spanningsniveau en slaap te krijgen. Tot nu toe hebben we de cursus aan andere professionals in het veld georganiseerd, maar we willen het nu beschikbaar maken voor iedereen."

Oefeningen

De cursus bestaat vooral uit praktische oefeningen, maar er komt ook theorie bij kijken. Zo bevat de cursus ook informatie over wat slaap nou eigen inhoudt, hoe er door de jaren heen over slaap gedacht is en welke volkswijsheden wel of niet waar zijn. "Als je weet wáárom je in slaap valt, kan je daar ook invloed op uitoefenen. Door je bewust te zijn van je eigen lichaams- en hersenfuncties leer je zelf je slaap te beïnvloeden." In de cursus wordt uitgelegd hoe deze functies werken en wordt geoefend om beter invloed te krijgen.

Er zijn veel soorten slaapproblemen, maar de problemen waarmee de cursus wil helpen zijn voornamelijk de problemen met in- en doorslapen en vermoeid wakker worden. "Sounder Sleep betekent ook: dieper en beter slapen, dat is dan ook ons doel." Maar de cursus kan ook nuttig zijn voor mensen die niet direct slaapproblemen hebben. "Zoals ik zei, hebben wij nooit erge  slaapproblemen gehad, maar ik kan verklappen dat wij vaak 's nachts sommige oefeningen doen. Het helpt simpelweg met ontspannen en daardoor slaap je beter, ook als je er niet direct problemen mee hebt."

Middeltjes

Veel mensen die slaapproblemen hebben, grijpen naar middeltjes uit de apotheek om beter te kunnen slapen. "Op zich is er niets mis met een slaap-lekker thee, als je daar dan ook echt beter van slaapt zou ik er vooral mee doorgaan. Het probleem zit hem in pilletjes als melatonine." Volgens Berry kan de inname van melatonine je slaapritme juist verder verstoren in plaats van ten goede komen. "Melatonine is een lichaamseigen stof. Door de medicijnen ontregel je de boel juist. Sowieso is het beter om zonder medicijnen ook goed te kunnen slapen en dat leer je onder andere bij de cursus."

De Sounder Sleep cursus is een tweedaagse cursus op zaterdag 5 maart en 3 april 2016. Meer informatie is te vinden op:
www.feldenkraisenzo.nl