Ronald van Veen vindt zeldzame paddenstoel

ERMELO/STAVERDEN - Zondag 17 april trof Ronald Van Veen, gids op landgoed Staverden en natuurliefhebber uit Ermelo, op het Speulderveld, een van de natte heidegebieden binnen de gemeente Ermelo, een paar kleine zwarte schijfjes aan. Theo Westra, paddenstoelen liefhebber en oom van Ronald, vermoedde dat het om de zwarte bekerzwam ging en stuurde één exemplaar ter determinatie op naar Hans Adema.

Onder de microscoop werden als snel de op de buitenzijde liggende haartjes zichtbaar. Ook de cirkelronde sporen van 10-12 micrometer, druppelvormig met korrelvormige inhoud kwamen al snel in beeld. Andere kenmerken zoals de gevorkte parafysen met septen kwamen aan het licht. Aan de hand van al deze kenmerken kon de soort daadwerkelijk worden vastgesteld, namelijk Pseudoplectania nigrella, de zwarte bekerzwam. Het betreffen overigens wel twee jonge exemplaren, wat de determinatie in eerste instantie bemoeilijkte.

Terug

De soort is er in het verleden (voor 1990) wel aangetroffen in het gebied. Nu is deze dus weer teruggekomen. In Nederland zijn er volgens de verspreidingsatlas nog maar twee vindlocaties, waardoor dit een unieke vondst is. De soort is ernstig bedreigd en dat maakt deze herontdekking waardevol.